Ons dorpshuis is te vergelijken met een boom.
In 2015 vonden de 2e Monders dat een dorpshuis een noodzaak was en werd het clubgebouw van de plaatselijke voetbalvereniging gekocht met het doel het samen te gebruiken. Het gebouw werd aangepast en opgeknapt.
Onze boom staat in 2e Exloermond, een 7 km lang lintdorp in de Drentse Veenkoloniën met 2100 inwoners. 2e Exloërmond is een dorp met een veenkoloniale mentaliteit, moeite met gezag en overheid. Afwachtend, ze moeten het maar regelen en wat zit er voor mij in? Controverses gaan diep en blijven heel lang bestaan. Toch is er ook sprake van Naoberschap in het dorp.
Een dorp waar beide cafés zijn gesloten, veel verenigingen opgeheven, de twee buurtverenigingen gestopt en sinds april is ook de supermarkt er niet meer. Het dorp verarmt sociaal, er zijn geen ontmoetingsplekken meer.
De boom werd geplant en het eerste bestuur, zonder enige ervaring met een dorpshuis, ging van start om de boom te laten groeien. Gemotiveerd vanuit betrokkenheid bij het dorp en sociale betrokkenheid. Vanuit de visie: Iedereen is welkom, gericht op samen en samenwerken en altijd een positieve benadering. Die visie komt ook in ons logo naar voren.
Om de stam van de boom stevigheid te geven werken we met werkgroepen. Deze werkgroepen hebben een grote mate van zelfstandigheid en een korte lijn naar het bestuur. Vanuit de stam groeien de takken en het loof. Via die werkgroepen zorgen voor we voor veel verbanden en verbinding in het dorp:
- We beheren 5 van de 9 AED’s in het dorp en zorgen voor de scholing van onze 42 burgerhulpverleners.
- We geven al 7 jaar, 4 keer per jaar een dorpskrant uit, waar iedereen in mag schrijven en delen zo informatie.
- We organiseren de 4 Mei herdenking inmiddels al weer 6 jaar, waarbij we samen gedenken.
- Sinds 2 jaar wordt de speelweek met tussen 50 en 75 kinderen in en bij het dorpshuis georganiseerd. Niet meer vanuit een kerk, maar iedereen is welkom.
- Een werkgroep Avond4Daagse verzorgt dit jaar voor de 2de keer een A4D.
- Met de volleybalvereniging hebben we een beachveld en tafeltennistafel op ons terrein gerealiseerd. Het veld is ook te gebruiken voor badminton en voetbal en gymlessen van de scholen.
- In het dorpshuis is een dorpsbibliotheek.
- Nu zijn we bezig met een de 2e Kanswinkel en een jeugdhonk. Dat moet een nieuwe werkgroep worden en een jeugdbestuur.
Veel mensen zijn met veel verschillende dingen actief. Vrijwel alle activiteiten zijn in het dorp ontstaan na de start van het nieuwe dorpshuis.
Voorzichtig begonnen we met enkele takjes en na de coronajaren hebben we een steeds vollere boom met steeds meer vaste activiteiten elke week.
Koffiedrinkers blijven om samen te lunchen en Gymmers blijven thee drinken. Het koor zingt bij activiteiten, na vergaderingen gaan mensen even bij de line dansers kijken. Bij het Samen Eten ontmoeten nieuwe inwoners Monkers. Openheid en gezelligheid. Ook de verenigingen en organisaties hebben de weg naar het dorpshuis gevonden. Daardoor zijn er vrijwel dagelijks activiteiten in en rond het dorpshuis. De kroon van de boom krijgt een steeds vollere vorm. Van 1500 gebruikers in 2019 zijn we naar bijna 5000 gegaan vorig jaar.
In ons dorp staat een Thomashuis. Sinds een jaar hebben 4 bewoners van het Thomashuis hun dagopvang in het dorpshuis. Zij zetten zalen klaar, ruimen op, doen de afwas, de was, maken schoon, helpen bij het terreinbeheer en nemen deel aan een aantal activiteiten. Zij maken nu actief deel uit van de dorpsgemeenschap en hebben zo veel meer contacten. Ze groeien! Ze hebben een eigen verblijfsruimte, “de Boemerang” waar zij zich kunnen terugtrekken wanneer het even te druk is. Schuilen onder de boom.
Naast het dorpshuis staan voormalige kleedkamers, die ons eigendom zijn. We hebben een project gestart om er een sociale invulling aan te geven. Daar moeten twee nieuwe takken gaan groeien, een jeugdhonk en een 2e Kanswinkel.
Een gezonde boom kan niet zonder een goed wortelstelsel. In het dorp werd niet altijd even goed met de boom omgegaan. Een voetbalvereniging heeft een periode de bijl aan de wortels van het dorpshuis gelegd. Gelukkig ligt dat nu achter ons. Als stichting hebben we een goede relatie met de gemeente Borger-Odoorn en andere dorpshuizen. Alles gericht op samenwerking en leren van elkaar. Er staat er nu een stevige financieel gezonde boom. Een Appeltje voor de boom zou een bekroning zijn, maar de impact voor de regio zal vele malen groter zijn.